Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Saldering: HOE WERKT DAT

De salderingsregeling, die sinds 2004 bestaat, stelt huishoudens met zonnepanelen in staat om zelf opgewekte stroom die ze niet direct gebruiken terug te leveren aan het net, en die vervolgens te verrekenen met hun eigen verbruik. Dit maakte zonnepanelen financieel aantrekkelijker: de opgewekte stroom werd immers voor dezelfde prijs verrekend als waarvoor je normaal stroom afneemt.
Hoe werkt dit:
Je verkoopt stroom in de zomer die niemand wil hebben omdat het totaal niets waard is, vervolgens wil de dezelfde hoeveelheid stroom in de winter terug hebben die dan bv 35 cent per kWh kost.
Dat is raar wie betaald dit dan? Dit betaald de gebruiker met de opslagbelasting van 17 cent per kWh. Dit wordt niet verteld want dat betekent dat uw buurman die geen zonnepanelen heeft uw gratis stroom in de winter betaald.
De overheid heeft echter besloten deze regeling stapsgewijs af te bouwen. Het oorspronkelijke plan was om vanaf 2025 de saldering jaarlijks te verminderen, tot volledige afschaffing in 2031. In 2024 werd echter bekend dat de afbouwplannen voorlopig zijn gestrand in de Eerste Kamer. Toch blijft het de bedoeling om de regeling uiteindelijk te beëindigen, zodat consumenten beter worden gestimuleerd om stroom op te slaan of direct te gebruiken.
Wat betekent dit voor jou?
Zonder salderingsregeling wordt teruggeleverde stroom waarschijnlijk minder waard, omdat energieleveranciers daarvoor een lagere vergoeding geven (de zogenaamde terugleververgoeding). Dit maakt thuisbatterijen en slim energiegebruik — bijvoorbeeld overdag wassen en laden — steeds interessanter.
Hoewel het financiële voordeel van zonnepanelen op termijn wat kleiner wordt, blijven ze een duurzame investering. De terugverdientijd zal iets langer worden, maar de energiebesparing blijft aanzienlijk — vooral als je het eigen verbruik weet te optimaliseren.
Wat is de echte oplossing.
Een huis batterij aanschaffen die de stroom overdag opslaat en avonds en in de nacht terug levert. Zo kunt u veel meer eigen opgewekte stoom gebruiken van 25-30% naar een opbrengst van wel 75%. Techniq-Energy heeft al een 5 kWh plug & play batterij van € 1300.- incl btw.
Reacties (0)
Geen reacties gevonden.